restauracje Kraków

restauracje Kraków

Prawdziwy włoski makaron innymi słowy jaki?
Jeśli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz klienci na świecie spożywają na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są pewnie jedyną narodowością, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz na dzień.

restauracja Kraków

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (i gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako podstawowe węglowodany, jakie towarzyszą posiłkom jako danie poboczne – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce oraz przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym doskonałym przykładem typowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – oraz praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno stworzyć proste lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Restaurants near Main Market Square

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do sztampowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki oraz niewielka ilość wody.
•    Sposób zrealizowania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie należy je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
•    Gdy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron zwykle gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie pysznym daniem. Prosto, czysto oraz smaczne -o to chodzi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *