restauracja włoska Kraków

Dla większości ludzi na całym świecie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie przyzwoicie legendarne są z pysznej kuchni. Tak więc, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności zakomunikować, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak dobrego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.
prawdziwa kuchnia włoska Kraków
Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś szczególną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.
Istotna filozofia kuchni włoskiej
• Dwie ideologie, jakie stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
• Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
• Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.
Co dokładnie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!
• Oprócz dużej różnorodności makaronów, dwie koronne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
• Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko wykorzystywany w włoskich potrawach.
• We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.
Kultura pożywienia – także do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo bądź też przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Później następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.