Smak lata zamknięty w słoiku
Przetwory domowej roboty były kiedyś obecne w każdym polskim domu. Robiły je zarówno babcie, jak i mamy. Zdarzało się także, że przy przygotowaniu zimowych zapasów brała udział cała rodzina, niezależnie od płci i wieku domowników. Obecnie trudniej jest spotkać kogoś, kto posiada w domowej spiżarni osobiście przygotowany słoik dżemu czy korniszonów, a przecież to najprostsza metoda na smak lata w środku zimy.
Samodzielnie przygotowane przetwory mają jeszcze jedną zaletę, są całkowicie wolne od konserwantów, a my same mamy pewność, że nie jest to tylko tanie hasło reklamowe. Domowe zapasy to także skuteczny sposób na spore oszczędności w budżecie, ponieważ owoce i warzywa są znacznie tańsze latem, a których cena zimą jest znacznie wyższa.
Na domowej roboty słoiki z warzywami, owocami, kompotami i innymi pysznościami, powinny zdecydować się także te osoby, dla których zdrowa dieta jest niezwykle ważna. Posiadanie takie asortymentu, pozwala przygotować doskonałe posiłki także zimą, gdy w sklepach warzywa i owoce pozostawiają wiele do życzenia. Decydując się na własne przetwory, warto zaopatrzyć się w warzywa i owoce z tzw. pewnego źródła, gdzie mamy gwarancję, że nie stosowano sztucznych nawozów ani pestycydów.
Zdrowo, smacznie i tanio. To wyjątkowy urok domowej roboty przetworów, które chociaż wymagają czasu i wielu godzin ciężkiej pracy podczas ich przygotowania, to jednak w zimie cieszą podwójnie. Może więc warto poświęcić weekend lub dwa letnią porą, by w zimie siedząc wygodnie w fotelu cieszyć się smakiem wybornej konfitury z truskawek lub malin?